Medlemsinfo

Rapport från Budo Nord Cup 2022

Lugi Judo har arrangerat Budo Nord Cup sedan lång tid tillbaka. Även i år var Kristi himmelsfärdshelgen bra för tävlingen för att då är det en ledig dag samt en “kläm”-dag på fredagen som möjliggör för arrangemanget.

Runt 600 deltagare var anmälda till tävlingen som nådde upp emot 10-tal nationaliteter med fäste runt om i Europa. En tuff tävling med mycket hög internationell klass på ungdom, kadett och juniorsidan! Tävlingen genomfördes på 5 tävlingsmattor i den stora Victoriahallen i den norra delen av Lund.

Själv var uttagen till tävlingen som domare och totalt var vi ett 25-tal domare. Jag fick döma på matta 2 – som var den speciella mattan som fick agera “skarv” och var då gentemot sekretariatet “sned”. En ny utmaning att göra Matte-tecknet (stopp) snett sett från var sekretariatet/kantdomarna vanligtvis sitter.

I det domarteamet som jag dömde var det 3 svenska domare, 1 dansk- och 1 tysk domare. Många tävlanden och långa dagar förutspåddes av arrangören så vi valde att ha 15 min innan byte av position (kantdomare x 2 samt mattdomare). 45 minuter agera domare och 30 minuters paus behövdes när torsdagens tävling varade fram till 19:30 och fredagens tävling något kortare.

Min reflektion över judon var att stundtals var det hög klass på de tävlande judoka som kämpade om vinsterna. Mycket varningar gick åt till falska attacker (man gör en teknik utan att försöka få den andre ur balans eller ens ha viljan att kasta – främst för att förhala matchtiden) samt åt rak arm/raka armar i ett defensivt syfte. En hel del varningar gick också åt för “trampa utanför matchområdet”.

Olyckligtvis fick jag under fredagens första morgonmatch ha rekordet i att ha den längsta matchen under tävlingen. U15 pojkar där den ena tävlanden (som var född 2010!) från Skottland råkar slå i näsan efter 11 sekunder och näsblodet forsade ur näsan – omplåstring och in i matchen igen – bomullstussarna hoppade ut och omplåstring igen – när vanliga klockan visade runt 19 minuter kastade samma skadade kille en uchimata och fick då Ippon – kanske en tröst tills hans annars röda näsa!

Som domare blir man klassificerad/bedömd av den/de som är supervisors och skalan är från 1 – 5, där även halvpoänger används. Efter 2 dagar med mycket judo fick jag klassificeringen 4,5 poäng av 5 (mig veterligen har ingen fått 5 poäng, än!) så även jag är mycket nöjd med min insats under dagarna nere i Lund. Klassificeringen för de svenska domarna låg mellan 2,5 upp till 4,5 poäng. Hur som haver så firades de två dagarna med extra god kvällsmat under fredagskvällen på Hallandsåsens Rastaplejs!

/ Niklas Strandberg