Medlemsinfo

Rapport från domarexamen (IJF B) från Graz i Österrike!

31 maj till 2 juni 2024
av Niklas Strandberg

Resan började torsdagen den 30 maj runt förmiddagstid från Landvetter till Graz, via München.

Vid andra flightenhittade jag även engelska kollegan Natasha Maslensom även hon hade tacksamhet med livet i behåll på grund av mycket stor turbulens under flygningen från München.

Väl framme i Graz skedde incheckningenpå Hotel Daniel, där alla domare (och med Ref.Com) bodde. Innan det var dags att gå till närliggande hotell för middag där även fler domare redan befann sig.

Innan läggdags var det återigen ett tillfälle att läsa SOR grundligt –göra markeringar med pennor i olika färger –att försöka ge textenen konkret situation i huvudet. Den senaste månaden har regelboken nästan dagligen lästs igenom och även om man tror sig veta reglerna, dök det upp någon ”aha”-känsla. Bland annat vad som händer när båda tävlanden får Ippon –att det som sker beror också på om den ena tävlande har en tidigare waza-ari. Den andra ”aha”-känslan var att man numera i lag-tävling inte behöver annonsera/säga ”shomen”.

EJU Referee commission hade efter antagningen skickat ut ett infobrev till alla kandidater med schema över hur testet skulle äga rum. Till teoriprovet var dresskoden domarklädsel med sin nationella domarbricka. Endast ha med sig blå eller svart kulspetspenna. Skulle det behövas ställas en fråga som var av allmänt intresse gällde handuppräckning –skulle ett svar ändras gäller handuppräckning och då skulle en av examinatorerna komma till platsen och göra en notering att svaret ändrades… och en del ytterligare förmaningar framkom från informationen.

Fredagen började med frukost och klockan 09:00 var det samling i hotellets konferensrum på restaurangvåningen. Daniel Lascau (IJF Head Referee Director) manande på alla att gå in snabbt så att allt kunde börja. Väl inne hälsade han alla kandidater välkomnaoch presenterade sina kollegor: Alexandr Jatskevitch, Franc Ocko, Cathy Mouetteoch Pasquale Tonino Chyurila.Lascau presenterade också flera personer från Österrikiska judoförbundetoch celebriteter från den lokala judoklubben i Graz.

31 kandidater var anmälda från 3 kontinenter, Europa, Nordamerika och Afrika. 30 satt inne i konferensrummet. Den sistnämnda var en kvinnlig domare från Kenya som inte fick godkänt VISA och kunde inte påbörja sin resa.

Det fanns 5 olika teoriprov–för att ”tjuvkikning” inte skulle underlätta! Det var60 frågorpå 60 minuteroch ensvarsfrekvens påminimum 60% för att gå vidaretill nästa del av testet; den muntligaexaminationen.

Svarspappret bestod enbart avtvå alternativ: True/False. Frågorna var enbart på domardelen i SOR samt ett par frågor från EJU Regulations. Det gällde att läsa frågorna långsamt och försöka skapa en bild av vad  som står och i vilket situation skulle detta gälla. Många av frågorna var också ändradeså att man skulle missta sig för vem av de tävlande som skulle ha poäng/bestraffning. En del av frågornavar också relativt enkla. Som exempel:

  • Somomana kan tillämpas i både tachi waza och ne waza.
  • Matchtidenför seniorer Herrar är 5 minuter.
  • Domaren skall annonsera Ippon när vit tävlande håller blå tävlande i fasthållning utanför matchomårdet men där tekniken startade innanför efter 25 sekunder.
  • En nationell coach/doktor/ordförande kan vara domare på EJU European Cup för kadetter.
  • Sjukvårdaren får komma in på mattan och stoppa näsblod.
  • Sjukvårdaren får rätta till ett stukat finger och matchen får fortsätta.
  • En tävlande i kadetter som svimmar efter ett halslås får fortsätta tävlingen.


Undertecknad lämnade in sitt färdigskrivna test och fick av Daniel Lascau ett ”tack så mycket!

När alla kandidater var färdiga innebar det en lång väntan innan resultatet tillkännagavs. Efter 90 minuter fick 2 kandidater (ITA och MNE) gå in igen och göra om testet (men då med ett annat prov än de tidigare fått). Detta innebar ytterligare en väntan.

När det väl vardags för den muntliga intervjunville ref.com. se på vilken nivå kandidatens språkliga och kommunikativa förmåga ligger på –genom att ställa personliga eller judorelaterade frågor.Jag fick två relativt enkla frågor som inte innebar någon större utläggning–då Daniel Lascau förtydligade att svenskar kan bra engelska.Under den delen fick en del av oss veta resultatet från teorin. Jag fick 93% (56 rätt och 4 fel) –vilket jag var mycket nöjd med!

Gruppen fick sedan informationen att killen från Montenegro som gjorde andra teoriprovet inte blev godkänd (hade 35 rätta svar och minimum var 36). Italienskan hade klarat sig men hade svårigheter med den muntliga intervjun, liksom kandidaterna från AZE.

Ref.com hade ett kort ”domarmöte” för att ge möjlighet till förberedelse på morgonen, första tävlingsdagen av det praktiska testet. Vi delades upp på de 4 mattorna. Fördelningen blev att på matta 1 var det 8 domare –och på övriga mattor 7 domare. Jag hamnade på matta 2 med viktklasserna -73 kg och +78 dag på lördagen och -90 kg och -48 kg på söndagen. Med mig hade jag domare från FRA, POL, GBR, ISR och AUT.

Tävlingen hade lockat 396 tävlande (245 män och 151 kvinnor) från 3 olika kontinenter och 29 länder och det var totalt 524 matcher under helgen.

Fördelningen görs via dator och skall fördela jämt mellan alla domare i teametutifrån vilka som står på mattan och att det blir ”någon” match emellan för paus. Skillnaden från hemmavid är att på EJU tävlingar så får man ett ”nummer” och när ens nummer (eller namn på laptopen bredvid CARE-systemet) kommer fram så är det bara att inställa sig –oavsett man behöver gå på toaletten, äta, dricka eller paus för att ta lite luft.Ibland är en match kort och ibland lång –så domarna får anpassa sig och det som behöver göras innan nästa match startar.

Under det praktiska testet hade jag förmånen att få nummer 9 och kommer då osökt att tänka på filmen ”Sällskapsresan 2 –Snowroller” När Stig-Helmer skall lära sig åka skidor i barn-backen och skidläraren använder walkie-talkie och säger ”number nine –bend your knees –number nine…” Så kanske skulle även jag böja benen!

I min anteckningsbok har jag noterat att jag under grundomgången pålördagen hade 10matcher som mattdomare.

  • Match 1(-73kg) –Georgier kastar Ippon  inom 33 sekunder…
  • Match 2 (-73kg)  –Vit kastar WZ (möjlig head-defense, men ingen reaktion från kant)–därefter osaekomi (tate shiho gatame) = WZ Aw Ippon.
  • Match 3 (-73 kg) – WZ + WZ = Ippon.
  • Match 4 (-73kg)  –Blå shido + blå shido (som kanten tog bort), vit kastar WZ när det är 3 sekunder kvar. Efter matchen sa Frack Ocko (att han höll med mig om shido nummer 2 till blå).
  • Match5  (-73kg)  –Ippon relativt snabbt, vilket uke inte höll med om och gestikulerade ett tag.
  • Match 6  (-73kg)  –Blå dykning –huvudet i mattan först vid kastteknik.
  • Match 7 (+78 kg) –Ippon efter 45 sekunder.
  • Match 8 (-73 kg) –vinst Fusen gachi
  • Match 9(Återkval-73 kg) –längsta matchen –slarvig judo där blå jagade den 3:e shidon för vit –men åkte istället på 2 falska attacker –golden score –Vit kastar WZ.
  • Match 10(semifinal -73 kg) ISR/JPN –lät dem jobba i ne waza där JPN relativt enkelt tog osaekomi.

Uttagning till finaler brukar vara ett tecken på hur det har gått under dagen. Vanligtvis lottar systemet kantdomarna och ref.com. väljerut mattdomaren –vid detta tillfälle hade ref.com. gjort hela selekteringen.

Några av kandidaterna fick inte några matcher, vilket Lascau påpekade inför finalpasset. Han delade med sig att det är 29 kandidater på 21 matcher, vilket innebär att alla kandidater inte får vara domare –och –en del av er håller helt enkelt inte måttet och nivån för att döma finaler.

Jag fick tre finaler

  • Bronsfinal -60 kg som kantdomare
  • Guldfinal –78 kg som mattdomare
  • Guldfinal +78 som kantdomare

Guldfinalen gick mellan Mika NAKANO (JPN) och Linde HANSTEDE(NED) och var en sådan varannan-försöker-kasta-varandra match. Detta innebar att den gick till Golden Score och till slut får japanskan in en osaekomi (kesa gatame) och efter 10 sekunder säger jag äntligen Ippon –soremade… de ställer sig upp och jag höri örat att ref.com.(Cathy Mouette)säger ”waza-ari”…. Och då inser jag att ”ja, det är ju waza-

ari” –shit –vilken blunder! –kanske för att i Sverige så får tiden gå helt ut till Ippon!?… Så irriterad på mig själv fick jag andas och bara gå vidare –med vetskapen att det aldrig bör hända igen!

… jag ändrade poängen och visade segraren. Efter matchen sa jag till Cathy att jag vet att det är WZ och att jag inte vet vad som hände –hon log.

Efter finalpassen berättade Alexandr Jatskevitch att nivån är hög på tävlingen och på de tävlande –därför behöver även domarna höja nivån. Han meddelade att årets kandidater kan vara något bättre än föregående –han tackade även för ett bra jobb och att det har varit ett fåtal coacher som kommit med synpunkter. Därefter fick Daniel Lascau ordet och hade sedan en längre utläggning om vad man behöver ha för kvalitéer för att blir en bra domare.

Dels behöver man ALLTID ha med sig domarereglerna i skrifligform (några av oss har den digital). Man skall ALLTID ha med sig en noteringsbok så att man vet hur många matcher man haft, hur många Ippon man gjort, hur många osaekomi man gjort –för att lära sig. ”We all do a misstake –don´t do it again –then you areout”.

När man reser mellan tävlingarna, har kafferast på jobbet eller ledig tid hemma –så skall man ta fram sin antekningsbok och läsa igenom ens matcher och dess känsla, de fel man gjorde och den feedback man fick –SÅ kan man utvecklas. De tävlande gör sitt jobb, de är där för att kvala in till större tävlingar –då måste domaren vara på topp, påläst och redo. Domaren har inte råd att göra misstag på de tävlandes bekostnad. Coacherna kan inte reglerna –inte ens de bästa coacherna i världen. Det är och ska vara domaren som kan–reglerna är vårt instrument –vår möjlighet till att både utveckla och att utbilda coacher såsom tävlanden.

Vi spelar på samma planhalva –domaren och ref.com. för att rätt vinnare skall kliva av mattan. Det krävs jobb från båda sidor: ref.com. och du som domare. Där kommer det viktigaste –vi är inga barnvakter –Du som domare måste ta ett beslut –”give a score” och innan du gör det måste du veta vilken teknik det är –du måste kunna judo –bara för att du fått svart bälte innebär det inte att du kan judo. Därför finns nu IJF Academy som alla domare med ambitioner skall gå –så vi vet att vi håller samma nivå och standard inom domarkåren.

När ni ger shido måste den vara tydlig och klar –likaväl som en Ippon. Ibland kommer coacher och frågar varför den tävlande fick sin shido –då måste ref.com. förstå varför. Vi har ett ansvar gentemot de tävlande –som betalat mycket pengar för att komma hit –alla har inte stora klubbar eller förbund som kan betala åt dem –då skall de inte förlora på misstag som domaren gjort.

Avslutningsvis – ”…bring your best tomorrow – don´t forget that we have a standard” Good evening.

Söndagen innebar -90 kg och -48 på matta 2. Fördelningen gjordes enligt datorns selektering av domareoch jag fick 9 matcher i mitten.

  • Match 1 –(-90 kg) –Väntade i ne waza –vit får en ushiro sankaku gatame och går upp i tate-shiho-position och då stryps blå som klappar av = Ippon.
  • Match 2 –(-90 kg) –WZ för vit –därefter gör vit en attack vid kanten, blå trampar ut –kantdomarna vill ha shido för vit (passivitet) –jag delar ut –vit kastar sedan Ippon. Efter matchen säger ref.com. Cathy att det inte skulle vara shido, men hon går inte in och ändrar deinledande varningarna.
  • Match 3 –(-90 kg)–Helgens snabbaste match –4 sekunder –BAM –Ippon. Vit oerhört förvånad av att bli kastad och för att tävlingen kan vara slut för hans del just i det ögonblicket.
  • Match 4 –(-90 kg)–tuff taktisk match, WZ blå och sedan Ippon blå.
  • Match 5 –(-48 kg) –vit rankad betydligt högre än blå på EJU rankingen –blå gör 2 WZ = Ippon.
  • Match 6 –(kvartsfinal -90 kg) –högt tempo –svår match –båda tog ben = shido, vit greppade inte = shido, vit kastar WZ –blå blöder –blå trampar ut –10 sekunder kvar–vit kastar = Ippon.
  • Match 7 –(kvartsfinal -48 kg) –snabb och kul match där de fightades om greppet –Vit kastar WZ och sedan en Ippon.
  • Match 8 –(återkval -90 kg) –Svår match där det var olika shidos fram och tillbaka–matchen avslutades när blå ”ryckte greppet” och fick hansoku make.
  • Match 9 –(återkval -90 kg) –lite stökig match med vit fick fasthållning och höll i 15 sekunder = WZ. Sedan ett par shido åt båda hållen –matchen gick tiden ut.

Oron fanns från föregående dags final –skulle det påverka söndagens uttagning. Innan finalpasset presenterades så meddelade Daniel Lascau att det är återigen 21 finaler men med 3 färre domare från NOR, TUR och GBR. Dessa har inte klarat det praktiska testet och har inte nivån av det som krävs för att få en IJF-B licens. Det skulle senare visa sig att feedbacken de fick var främst deras inaktivitet och oförmåga att läsa ”judomatchen” som kantdomare –och att agera när de såg något!En påminnelse till oss alla att kantdomarens jobb är mer än viktig!

Dock hade jag enligt ref.com. gjort ett mycket bra jobb under dagen och fick bronsfinal på kant i -48 kg. Guldfinal som mattdomare i -52 kg och sedan bronsfinal på kant i -57 kg.

Finalengick mellan hemmafavoritenCarina KLAUS-STERNWIESER (AUT) och LucaMAMIRA(HUN). Kantdomarna hjälpte mig inledningsvis med en passivitets-shido (som jag tyckte var något tidig). Ungerskan börjar att kasta medan Österrikiskan på ett mycket snyggt sätt tar över med full kraft och kastar och jag säger Ippon –samtidigt som Österrikiskan tar osaekomi –snabb i tanken får jag raskt annonsera osaekomi…. Väntar 2 sekunder –tittar att klockan startar på poängtavlan och sedan emot ref.com. bordet och Franc Ocko nickar. Jag annonserar soremade och andas ut!

Efter finalerna tackade arrangören oss för gott arbete och önskade allt gott inför framtiden. Daniel Lascau bad oss lägga alla våra nationella domarbrickor på ett bord –eventuellt var det sista gången vi hade dem på oss. Han började sedan ropa upp oss alla vid namn och nation (han hade blandat diplomen), så man kunde inte räkna ut i bokstavsordning.

Av 31 anmälda kandidater fick 26 av oss godkänt och kan nu stolt bära den nya domarbrickan. Men som Daniel Lascau avslutningsvis påtalade –det är en ny resa som börjar –med mer ansvar –mer jobb och mer judo.

I rapporten vill jag också tacka Svenska Judoförbudet för support, pepp och möjligheten att åka på examinationen. I detta tack finns också alla lokala, regionala, nationella och internationella  domarkollegor och alla andra judovänner! Ingen nämnd och ingen glömd!

Jag är den stolta 26:e IJF-B domaren i Svensk Judos historia. Något trött, men med ödmjukhet, tacksamhet och full av tillit och nyfikenhet inför framtiden!